2017 års gerillalopp

För nionde året i rad sprang vi in våren längs sydkusten, men i år var det inte som tidigare utan vi körde ett “gerillalopp” utan förberedelser, inget arrangemang, inget efterarbete, bara några löpare, banan och naturen. Dagen började höstlikt med regn, kyla och blåst, men när starten gått slutade regnet, molnen skingrades och solen tittade fram och gav löparna en försmak av våren trots motvinden!

Totalt räknade vi in 42 löpare, men ett fåtal nöjde sig med halva sträckan och startade i Gislöv eler Dalabadet istället. I ett gerillalopp går det ju alldeles utmärkt och trots att det inte fanns några banmarkeringar så tog nästan alla sig till målet i Smygehuk, där solen värmde trötta och glada löpare.

Tack till alla som ställde upp trots ruggigt väder, vi ses nästa år!

Vi springer 2017 trots allt!

Som tidigare meddelats kommer Sydkustloppet inte att arrangeras officiellt under 2017 pga tidsbrist.

Men vi kan inte låta bli att springa in våren  längs kusten som vi gjort de senaste åtta åren, och därför är vi några löpare som trots allt kommer att springa banan lördagen den 29 april 2017!

Men det blir inget avancerat arrangemang, utan det är “back to basics” som gäller, ett par schyssta löpardojor, stigen längs kusten, vind i håret och sol från söder, that’s it. 🙂

En del kallar det “guerilla-lopp” vilket bland annat innebär:

 • Ingen startavgift
 • Ingen tidtagning
 • Inga startnummer
 • Inga medaljer
 • Inga löpartröjor
 • Inga funktionärer, inga trafikavspärrningar
 • Inga vätskestationer (eller kanske)
 • Inga sponsorer
 • Inga transporter till och från start/mål
 • Ingen marknadsföring
 • Ingen sanktion

Inget arrangemang – bara 21 km löpning!

Välkommen att följa med!

Inget officiellt lopp 2017

Vi är ett kompisgäng som ordnat Sydkustloppet ideellt åtta år i rad, sedan starten 2009. Vår ambition har varit att visa upp Trelleborg och sydkusten från dess bästa sida och ha roligt tillsammans under tiden.

Loppet har utvecklats till en av Skånes största och populäraste halvmaror – från den blygsamma starten med 80 löpare till att cirka 700 löpare stått på startlinjen de senaste tre åren – med mycket glädjande och rolig feedback från löpare och publik. Det har också varit fantastiskt givande, lärorikt och kul att ha detta årliga evenemang att utveckla, förbereda och arrangera tillsammans.

Men det kräver också mycket tid, energi och engagemang, vilket vi känner att vi inte har nu, och därför har vi tagit ett gemensamt beslut att tills vidare lägga Sydkustloppet i viloläge. Det blir alltså inget lopp 2017. Det har varit ett svårt beslut som vuxit fram under hösten, men när vi nu fattat det så känns det bra och vi är nöjda med hur vi lyckats utveckla Sydkustloppet under åren.

Vi vill tacka alla som hjälpt oss att skapa Sydkustloppet, nära och kära som ställt upp som funktionärer, alla sponsorer och samarbetspartner som gjort det möjligt och inte minst alla tusentals löpare som sprungit in våren med oss och skapat den härliga stämning av trötthet, stolthet och glädje som målområdet på Sveriges sydligaste udde fyllts av!

Vi vet att det är många som sett fram emot att springa in våren längs sydkusten med oss även 2017, men kom ihåg att banan finns där året runt och bara väntar på dig!

Så vi hoppas att du fortsätter springa längs vår vackra sydkust och hittar nya lopp och utmaningar, så ses vi kanske på startlinjen ett annat år!

Bästa löparhälsningar!

Christer   Patrik   Eddie   Stefan   Robert   Pelle   Jonas

Sydkustloppet2016_arrangorerna

 

Prispall 216

20160430_Sydkustloppet2016_SebEk_134

The ladies top 3 from the left: Rosie Hattersley, Caroline Carlander and Alicia Saavedra

1   Caroline Carlander       Heleneholms IF                                              01:31:54
2   Alicia Saavedra             Heleneholms IF                                              01:34:46
3   Rosie Hattersley           University of Birmingham Triathlon         01:35:48

 

20160430_Sydkustloppet2016_SebEk_136

The mens top 3 from the left: Peder Enoksson, Hans Larsson and Jakob Ekelund

1   Hans Larsson             MAI                         01:15:04
2   Jakob Ekelund          Heleneholms IF    01:19:08
3   Peder Enoksson        Heleneholms IF    01:19:19

Bilder från SportPictures

sportpicture_logoDanska SportPicture har tagit mer än 3000 bilder på löparna längs banan och taggat dessa med startnumret. Bilderna har lagts upp online och på måndag 2 maj skickades e-post till löparna med direktlänk till just sina bilder. Vi tror att alla har fastnat på någon bild, däremot är inte alla bilder taggade med nummer och då har man inte fått någon e-post med länkar.

Alla bilder finns nu också utlagda för alla att titta på (om man orkar :-))

Direktlänkar till deras fotoalbum på Google+

SportPicture, Sydkustloppet 2016 – part 1  (2000 pic) >

SportPicture, Sydkustloppet 2016 – part 2 (1300 pic) >

 

Här är deras bildserie på vår egen springande tävlingsledare!

 

This slideshow requires JavaScript.

Deltagare 2016

20160430_SKL_pre-startMotvinden och det kyliga vädret snuvade nog oss på ett nytt deltagarrekord. För första gången i loppets historia minskade antal startande löpare, om än mycket marginellt.

Sammanlagt räknar vi till 703 löpare att jämföra med förra årets deltagarrekord på 706.

Halvmaran

Det var 783 anmälda, men nästan 150 kom aldrig till start. 30 st efteranmälningar var också ovanligt lågt, vilket summa summarum blev 667 startande löpare, varv 227 kvinnor ger den högsta andelen tjejer någonsin, 34%. Fem löpare bröt, så 662 kom i mål i Smyge.

Stafetten (2 x 10,5 km)

Premiär för 2-personstafett och här var bortfallet inte lika stort, hela 18 lag av 20 kom till start och hela vägen i mål.

Efteranmälan på plats

20160410_skl_nrlapparVi har beslutat att trycka upp 50 extra nummerlappar till efteranmälningar på plats i startområdet den 30 april.

Efteranmälan kostar 400 kr, endast kontant betalning. Vi har ingen möjlighet att hantera kortbetalning i startområdet.

Vi öppnar upp startområdet kl 10:00.